Türkiye de faaliyet gösteren terör örgütleri

Saadettin DAĞDELEN 15 Ocak 2017 Diğer Yazıları 25531 -A+

Türkiye de faaliyet gösteren terör örgütleri

Son dönemde yine hortlayan terör belası Türkiye'nin başını ağrıtmaya devam ediyor. Bu listede Türkiye tarafından terör örgütü olarak tanınan en önemli örgütleri bir araya getirip inceleyeceğiz. Sevgili okurlar aslında bunların kuruluş amaçlarını herkes tarafından bilinmekte ama ben yinede akıllarda kalması amacı ile tekrar,tekrar söyleme gereğini hissediyorum.01.01.2017 Tarihinde saat 1.30 civarlarında reina da dehşet saçan bu terör eğlemini gerçekleştirenler bu terörist bunlardan biri.

1.) El-Kaide

Küresel çapta eylemler yapan örgüt, 1988 yılında Usame Bin Laden tarafından kuruldu. 11 Eylül saldırısıyla dünya gündeminin zirvesine oturdu. Seleflilik, Vahabilik gibi ideolojilerden beslenen ve dünya İslam devleti kurma çabasında olan bir örgüttür. Türkiye alt oluşumları ile birlikte El-Kaide'yi bir terör örgütü olarak tanır.

Sovyet birlikleri ile savaşmak amacıyla, soğuk savaş döneminde SSCB’nin Afganistan’ı işgal edebileceği öngörüsü üzerine kurulmuştur. SSCB – Afganistan işgali sırasında Afgan topraklarını korumuştur. Fakat Soğuk Savaş sonrasında yüksek gücüyle denetimsiz kalan El-Kaide terörist faaliyetlere girişerek kendisine ana felsefe olarak İsrail’in yok olması ve Müslüman ülkelerde halifelik inancı altında büyük bir devlet kurma inancını benimsemiştir.

2.) Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi (DHKP-C)

Aşırı sol uçlarda ideolojik bir yapıda olan bu örgütün, yakın tarihte Yunanistan, Lübnan, Suriye gibi ülkelerdeki kamplarda askeri eğitim alarak Türkiye'de eylemler yaptığı biliniyor. Marksizm-Leninizm felsefesiyle hareket ettiğini iddia eden grubun son büyük eylemi Cumhuriyet Savcısı Mehmet Kiraz'ın öldürülmesiydi. DHKP-C nihai amacını Türkiye'de mevcut anayasal düzeni yürüttüğünü öne sürdüğü silahlı öncü savaş ile yıkarak Marksist-Leninist ilkelere dayalı Devrimci Halk İktidarı'nı kurmak olarak açıklamaktadır. Türkiye'de iktidarın uzun süreli bir halk savaşı ile ele geçirilmesini ve yürütülecek şehir gerillası mücadelesi ve silahlı propaganda eylemlerinin gerekliliğini savunulan Mahir Çayan tarafından terörize edilmiş Politikleşmiş Askeri Savaş Stratejisini Türkiye'de devrimin stratejisi olarak temel alan örgüt, şehirlerde hücre evleri şeklinde örgütlenmekte ve oluşturduğu Silahlı Propoganda Birlikleri ile çeşitli eylemler düzenlenmektedir.

3.) El Nusra Cephesi

Selefi orijinli El Nusra Cephesi, Suriye’de Eylül 2011’de faaliyete geçse de Irak El Kaidesi sıfatıyla bu ülkedeki varlığı 2003’e dayanıyor. Babası Hafız Esad gibi Beşşar Esad de

terör örgütlerini el altından destekleme politikasını izledi. Esad, ilk eylem yıllarında Irak’ta ABD’ye karşı savaşan Irak El Kaidesi’nin önde gelen destekçilerindendi. Suriye’de konuşlanmalarına, buradan adam devşirip maddi destek sağlamalarına ses çıkarmadı. Suriye'de Esad rejimini yıkarak yerine büyük bir İslam devleti kurmayı amaçlayan örgüttür. Nisan 2013 itibariyle El-Kaide'ye bağlılığını açıklamıştır.

4.) Türkiye Komünist Partisi / Marksist Leninist (TKP/ML)

Temeli 70'lere dayanan ve sürekli parçalanıp yeni örgütlere dönüşen bir terör örgütüdür. TİKKO isminde bir silahlı yapılanması olduğu söylenir. Son kertede tekrar tüm silahlı komünist, Marksist, Leninist kadroları kendi çatısı altında topladığını açıklamıştır.

TKP/ML (Türkiye Komünist Partisi Marksist Leninist)’i oluşturan İbrahim Kaypakkaya ve arkadaşları, bu partinin askeri kanadı olarak TİKKO (Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu)’nu kurdular. 1972 Nisan ayında İbrahim Kaypakkaya’nın düşünceleri doğrultusunda kurulan bu vurucu güç ilk eylemlerini Elazığ ve Tunceli bölgelerinde gerçekleştirdi. Lider Kaypakkaya’nm 1973 Mayıs ayında ölmesi üzerine TKP/ML-TİKKO’da bazı bölünmeler oldu. Bu tarihten sonra TİKKO, çeşitli adlar altında örgütlenmeyi sürdürdü. TKP/ML/TİKKO’nun çıkardığı PARTİZAN adlı bir de yayın organı bulunmaktadır.

PKK’nın yanında halen Türkiye’nin en kanlı terör örgütü olarak bilinen TKP/ML-TİKKO 12 Eylül darbesiyle diğer örgütlerin silinmesine karşılık ayakta durmayı başardı. Kuruluş günlerinde silah ve mühimmat ihtiyacını Filistin Kurtuluş örgütlerinden sağlayan TİKKO, merkezi Tunceli olan DABK (Doğu Anadolu Bölge Komitesi) ve merkezi İstanbul olan BABK (Batı Anadolu Bölge Komitesi)’nden oluşmaktadır.

5.) Hizbullah

Sünni İslamcı çizgide faaliyet gösteren Türkiye Hizbullahı özellikle ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinde önemli bir nüfuza sahiptir. Örgütün, Lübnanlı Şii inançlı bir siyasi parti olan Hizbullah'la ilgisi yoktur. Örgüt, 1979-1980 yıllarında Diyarbakır'daki Vahdet kitapçısındaki toplantılarla oluşmaya başladı. Abdulvahap Ekinci'nin sahip olduğu bu kitapçıdaki toplantılar, Fidan Güngör ve Hüseyin Velioğlu tarafından düzenlenmekteydi. 1981 yılında Fidan Güngör, Menzil kitapçısını kurarken, 1982 yılında Hüseyin Velioğlu ise İlim kitapçısını kurdu. 1979' da kurulan örgüt, 1987'ye kadar bu kitapçılarda toplanarak faaliyetlerini sürdürdü. 1987'de Hüseyin Velioğlu İlim kitapçısını Batman'a taşıdığında, liderlik ve militan faaliyetler üzerindeki farklı fikirler sonucu örgüt, iki kola ayrıldı. Velioğlu'nun liderliğindeki İlim kolu, hemen silahlı faaliyetlere başlama kanaatindeydi. Anlaşmazlıklar, iki grup arasında geçen kanlı çatışmalarla sonuçlandı. Örgüt, Batman dışında en çok Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde etkiliydi, ayrıca uzun bir süre boyunca Yolaç köyünü merkez üssü olarak kullanmıştır.

6.) IŞİD/DEAŞ/DAEŞ/DAİŞ Ülkemizde farklı isimler ile anılan ancak tüm dünyada Irak Şam İslam Devleti ismi altında klase edilen bu örgütün faaliyetleri özellikle son zamanlarda zirve yapmıştır. Amacı isminden de anlaşılacağı gibi Levant adı verilen Orta Doğu topraklarında bir İslam devleti kurmaktır. El Kaide'nin alt bir yapılanması olarak çıktığı yolunda 2014 itibariyle El Kaide ile hiç bir bağlantılarının kalmadığını açıklayarak tarihin gördüğü en kanlı eylem ve savaşa sebep oldukları biliniyor.

7.) Tevhid Selam İddialara göre Türkiye'de iç karışıklık çıkartmaya çalışan İran gizli servisi tarafından yönetilen terör örgütüdür. İddialara göre Türkiye'de 90'lı yıllarda işlenmiş aydın cinayetlerinin arkasında bu örgüt vardır. Hizbullah'ın kurucularından İranlı düşünür ve siyasetçi Musa el-Sadr'ın fikirleri temelinde İslam devleti kurmayı amaçlayan örgüt. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2007 yılında açıkladığı terör örgütleri listesinde ismi bulunmaktadır.

8.) İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA-C)

Örgüt 3 kıtada büyük bir Doğu yani İslam devleti kurmanın amacındadır. 2000’li yıllarda El- Kaide yanlısı çıkardığı dergi ile yeniden gündeme gelen Ak Doğuş hareketinin tabanı 1975 ‘lerde MSP yanlısı gençlik örgütü olan Akıncılar Derneği‘ idi. Bu dernekte kendi çevresini oluşturan Salih Mirzabeyoğlu (Salih İzzet Erdiş), MSP’yi pasiflikle suçladı. Karar ve İbda adı altında dergiler çıkartan bu grup, 12 Eylül sonrası İBDA Cephesi’ni oluşturdu. İBDA’cılar özellikle üniversite ve yüksek okullardaki İslami kesim arasında etkili oldu. 12 Eylül öncesindeki Ak-Güç’ü yüksekokullarda devam ettiren İBDA’cılar, Dersim isyanı ile Güneydoğu’daki olayları devlet terörü olarak nitelendiriyorlardı. Bu görüşteki, Sinami Orhan Önderliğindeki bir grup, Yıldız Üniversitesi’nde Müslüman Gençlik ile birlikte “Kürdistanlılar Eziliyor” diyerek gösteriler düzenlemişlerdir. İdare Kurulu, Baş Yüce Genel Başkan, Eğitim Kurulu, Aydınlar Aristokrasisi, Eyalet Kurulu şeklinde örgütlenen İBDA-C‘nin İslami Kısas Kıtaları, İslami Kısas Timi, İslami Gerilla Ordusu gibi eylem birimleri bulunuyor. Örgütün eylem ka-rarlarını Kazım Albayrak ile Ali Osman Zorun verdiği öne sürülüyordu. Zaman zaman yasadışı eylemleri dolayısıyla gözaltına alınan İBDA ’cılar ile diğer gruplar arasında çok sayıda çatışma meydana geldi.

9.) PKK

Türkiye'nin aslında en fazla alt örgüt ve yapılanma ile mücadele ettiği terör oluşumu PKK'dır. PKK aslında birçok aşırı sol örgütte olduğu gibi içinde parçalanma ve farklı yapılanmalar ile kendine yeni isimler bulmuş olsa da, toplum tarafından tek bir isimle algılanmaya devam etmektedir. Kongre-Gel, KADEK, HPG, JYA STAR, KCK, TAK ve bunun gibi yapılanmalar bu ideolojinin içinden çıkıp bağımsız birer örgüt gibi davransalar da eylemleri sonuç olarak aynı tip ve aynı amaçla yapılmaktadır. 70'lerden bu yana Türkiye'nin çözülmeyen sorunu olarak günümüze kadar taşınmıştır. PKK'nın açılımı Kürdistan İşçi Partisi olarak çevrilebilir. Son dönemde örgütün Suriye'deki uzantısı olarak kabul edilen PYD ve YPG de ülke gündemine oturmuştur. Bu bağlamda örgütün İran bağlantısı PJAK da dikkate alınabilir.

10.) FETÖ/PDY Fettullahçı Terör Örgütü ya da Paralel Devlet Yapılanması, adında isimlendirilen ve 17-25 Aralık 2013 tarihleri hükümet güçlerince terörün vasıflarının değiştirilip, emniyet belgelerinde bu grubun bir terör örgütü olarak anılmaya başlanmasına neden olmuştur.

Örgütün çok büyük bir camiaya sahip olduğu düşüncesi ile artık önünde kimsenin duramayacağı fikrine kapıldığı, yaşadığı öz güven patlamasının neticesi olarak 2007 yılından beri devletin güvenliğinin teminatı olan Türk Silahlı Kuvvetlerinde kendisine muhalif olan subayları pasivize edebilmek için kendi uydurduğu delillerle operasyon yaptığı, bu şekilde yüzlerce subayın hayatını kararttığı da kararda yer aldı.